De plussen en minnen van Google+

Is Google+ een hype? Absoluut! Maar zoals we van Gartner weten, is dit nou eenmaal een normaal stadium in de levenscyclus van een technologie. Vanuit GriDD denken we graag “beyond the hype”: hoe kan deze technologie straks, als het stof neergedwarreld is, echt helpen om productiever te werken? In dit artikel zetten we uiteen wat Google+ is, hoe je deze tool moet zien in het landschap van Facebook, Twitter en andere sociale media en wat de sterke en zwakke punten zijn voor het gebruik in organisaties.

Wat is Google+?
Google+ is een dienst van Google waarmee mensen berichten, links, foto’s en videos kunnen delen met specifieke groepen (circles genaamd). Een persoon die je kent kun je in meerdere circles plaatsen (bijvoorbeeld zowel in “collega’s” als in “tennisvrienden”). Terwijl je Twitter of Facebook berichten naar al je volgers gaan, kun je met Google+ bepalen wie welke berichten ontvangt. Dit model sluit goed aan bij het feit dat je als persoon tegelijkertijd tot verschillende groepen behoort, maar je deelt met familieleden nou eenmaal andere dingen dan met zakelijke relaties. In tegenstelling tot Twitter lists, laat Google+ trouwens niet zien welke circles je gemaakt hebt en wie je in welke circles geplaatst hebt.

De ontvanger bepaalt
Net als bij Twitter en Facebook, bepaal je in Google+ zelf van wie je berichten wilt zien. Wel zie je in Google+ ook de reacties van anderen op berichten, dus ook van mensen die je nog niet volgt.

Hangouts
Google+ biedt de mogelijkheid om hangouts te maken: virtuele plekken waar je anderen kunt ontmoeten. Dit kunnen een soort virtuele projectkamers zijn, maar Dell denkt er bijvoorbeeld over na om een hangout voor klantenservice te beginnen.

Sociale ruggengraat
Met de komst van Google+  heeft Google een sociale ruggengraat gecreëerd: een middel om bestaande en toekomstige Google diensten te verbinden, gebruikers elkaar te laten vinden en conversaties tussen gebruikers te ondersteunen. Je moet Google+ dus niet zozeer zien als een aanval op Facebook of Twitter, maar veel meer als een strategische stap van Google om hun diensten waardevoller te maken en mensen aan hun producten te binden.

Wat kan ik er vanuit mijn organisatie mee?
Het voorbeeld van Dell laat zien dat bedrijven hard nadenken over mogelijkheden om Google+ in te zetten om productiever te zijn. Toch staan de toepassingen voor zakelijk gebruik nog in de kinderschoenen. Google zelf stimuleert zakelijke gebruik in ieder geval nog niet. Wat sowieso al wel kan is het aanmaken van verschillende circles, om conversaties te kunnen voeren binnen projectteams, met specifieke groepen klanten, leveranciers, mensen waarmee je samenwerkt of die je gebruikt ter inspiratie.

Sparks
Je kunt in Google+ een spark aanmaken om op de hoogte te blijven van berichten die over een bepaald onderwerp gaan. Het is dus verstandig om een spark te hebben voor je eigen bedrijf en voor marktontwikkelingen, partners, concurrenten – zo blijf je eenvoudig op de hoogte wat er gezegd wordt en kun je je waar nodig mengen in de conversatie.

Wat kan het (nog) niet?
Google+ is nog erg in ontwikkeling – verwacht nog geen product dat al helemaal “af” is. De berichten van al je contacten komen terecht in de stream. Maar op dit moment ontbreekt nog de mogelijkheid om zelf specifieke streams te definiëren: bijvoorbeeld alle berichten van klanten en leveranciers of alle berichten van mezelf en reacties daarop. Ook is het op dit moment nog niet mogelijk om berichten van een specifiek persoon uit de stream weg te houden (een soort “mute”). Daardoor is de stream soms overvol met berichten van enkele individuen.

En nu?
GriDD helpt u graag om te bepalen hoe Google+ kan helpen om u en uw bedrijf productiever te maken. We zijn het tijdperk van “zenden” voorbij, dus het is juist extra belangrijk te weten hoe je via Google+ effectief kunt luisteren en hoe je deel kunt nemen aan relevante conversaties. Neem gerust contact met ons op om over de mogelijkheden te praten.

Cross-posted op de GriDD blog.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>